tisdag 28 januari 2014

Förhandsbesked OK - Check!

Så kan man skriva rubriken om man vill vara formell. I tal kan det till exempel låta så här: - Jaaaaaaa så SJUKT skönt.

Alltså... Detta betyder att det är OK att vi får bygga ett hus på den marken som vi har för avsikt att bygga ett hus. Det kan ju låta självklart att det ska vara ok, men det finns många saker som kan sätta käppar i hjulen. Nu får vi "bara" hoppas för allt i världen att:

  1. Ingen hittar någon fornlämning på marken, eller något som ser ut som en fornlämning eller motsvarande. Jag kan i alla fall lova till 100% att inte jag eller någon jag känner kommer hitta något sådant på tomten. Det vore o-bra. 
  2. Att personen som ska tycka till om bygglovet inte har några åsikter om hustypen vi valt. Det vore också väldigt o-bra, då vi redan signat på just det huset vi nu tänker bygga: Skepparegården från Myresjöhus. 
Meeeeeeen, allt ska nog gå bra. 1 av 3 klart nu i alla fall. Det ska vi njuta av! 

Håller med om Kapten Haddocks top 3 lista på störiga saker:
Ha det fint!

/Billy


torsdag 16 januari 2014

Nu har vi en väg!

Då har "vi" tydligen byggt klart en väg in till tomten. En bra grej att ha. Dels för våran del så småningom, men även för lastbilarna när de väl kommer med alla grejer. Då slipper vi nämligen hyra in en lyftkran som lyfter grejerna på plats. Skönt att det är klart. Vi premiäråkte på den efter jobbet. Inte för att det var en roligare väg än någon annan väg. Till och med lite skumpigare än vanliga vägar, och kanske även lite fulare än vanliga vägar... MEN det är VÅRAN väg. :) Så nu har vi inte bara dricksvatten på G utan även en väg. Check.

Fick samtal från HTH idag. Magnus heter han som hjälpte oss när vi var nere och ritade. Han hade äntligen knåpat ihop offerten nu. Landade lägre än vad vi gissade när vi åkte därifrån. Och lägre kommer den att bli, då vi kommer plocka bort lite onödigt lulllull som "råkade slinka med" när vi var där. Skönt att inte hela husbudgeten gick åt till köket. Kan ju vara bra att ha en hundring eller två över till att fylla köket med också så småningom.

I övrigt vill jag bara skriva ner mig själv ett par hundra procent. Det är inte alls jag som är klippan i denna mastordontprocess som det är att bygga hus, som Stina framhävt mig i flera inlägg. Det är Stina som är klippan, som med sina 3h/kväll på google bildsök har gjort att vår bild klarnat för hur vi vill ha vårat hus. - Stina: Keep it up, du är bäst.

God natt!

lördag 11 januari 2014

Skisser och verklighet. Drömmar och verklighet. Lycka och ännu mer lycka.

Jag stod och fixade lite middag för en stund sen. Resten av ligan var utanför och busade i snön i mörkret. Jag hörde deras skratt. Så sjukt härlig känsla. Glada skrattande barn och en underbar pappa till mina barn. Jag känner mig ofta väldigt nöjd. Väldigt ofta lycklig. Jag är bra på att vara här och nu. Samtidigt som jag väldigt ofta också såklart är i framtiden med tanke på projektet vi håller på med. Men jag förstår att ett fint hus inte gör en människa lycklig. Däremot om man har vad vi har, jag och Billy, en "grund lycka" så kommer den känslan förstärkas med ett bättre boende.

Ett hus kan inte lösa problem eller ge lycka. Men att ha ett hus som är helt nytt, helt som man önskar kommer skapa bra förutsättningar för fortsatt lycka. Vi har snart levt ihop i 10 år jag och min man. Vi har gått igenom det mesta och har fått 2 fina ungar tillsammans. Vi har bott i olika lägenheter, köpt sommarstuga, och hus. Och nu ska vi bygga det perfekta huset till det som jag många gånger tycker är vårt perfekta liv. Och ja att läsa om målade fixade fasader händer säkert att man gör. Men vi trivs, min lilla familj och jag. Vi är inte alltid löjligt lyckliga på rosa moln, men vi är det rätt ofta och det känns äkta.

Ja huset då :) det rullar på med olika typer av val. Köket har vi som sagt gjort skissen på nu. Även om det skulle kunna gå att göra hur dyrt som helst så hoppas jag att vi får till ett fint kök i rimlig prisklass. Det kommer bli släta vita luckor, jag är övertygad om det, inte Billy. Men jag tror jag kör veto på den. Billy tycker kanske det borde vara "fönster" på luckorna, jag säger nej. Av 2 anledningar, det har vart så poppis rätt länge nu, känns lite klart/gjort. OCH främsta anledningen jobbigt att städa. Så släta vita luckor med handtag som ligger ovan på, som en skena, en kort variant. Vi kommer ha en ljusgrå bänkskiva till detta. I stort sett inga överskåp, mycket lådor, även om vissa kanske ryker pga av priset för en låda istället för skåp. Vi kommer ha några spotlights på de 2 överskåp som ändå blir, vi kommer sen ha vägglampor över resten av bänkytorna, det är bara inte Billy övertalad om ännu men det är jag.

Skissen, första utkastet är klar. Där de mesta stämmer, det är någon dörr som ska justeras och en del ändringar i  badrummet uppe.
Bilderna ägs av Myresjöhus och får inte kopieras.




Det kändes väldigt verkligt och nära när vi fick vårt egna hus ritat. Nu väntar vi på besked från byggnadsnämnden i slutet av januari. Håll tummarna för oss. Vatten är förberett en bit och ja annars så ägnar vi all tid åt att kolla upp allt mellan himmel och jord.
Sjukt kul är det!

onsdag 8 januari 2014

Sätt sprätt på en miljon

Igår spelade vi spelet "Sätt sprätt på en miljon", aka ritat kök. Kul, men dyrt.

"Vi kommer köra typ standard rakt av" sa vi i bilen på väg ner till HTH och kände oss nöjda och trygga med det.. Men vi blev snabbt varse om val som jag inte ens visste fanns som val.

Hur tjocka skåpsluckor vill ni ha? standardtjocklek eller tjockare? - Say what? Fasade kanter på bänkskivan? Sockellådor? "Soft-stängning" på luckor. Extra skåp, extra luckor. Extra extra? Lackade luckor. Köksfläkten kände vi oss rätt bekväma med standardvarianten också tills vi kom ner. Vill ni ha en med bättre prestanda, eller kanske till och med en jävligt snygg en? Eller varför inte en med bra prestanda OCH som är riktigt snygg?


Hur som helst så kommer det nog bli jäkligt bra tillslut. Offerten får vi i nästa vecka så det blir spännande och se hur mycket av det vi plockade på som vi tar bort. Men för att summera: Det kan bli huuuuuuuur dyrt som helst med ett kök.