torsdag 19 december 2013

Ny grävare på plats - It has begun!

Tjena!
Det fanns visst fler grävare tillgängliga... Yey!

Nu är det igång.

Livebild från tomten:


... Det blir en del att gräva och fixa till...

Men så jävla kul att det är igång nu!


onsdag 18 december 2013

Grävmaskinen har vält

Det händer inte jättemycket, i alla fall inte jätte mycket roligt och spännande med husprojektet just nu. Så jag tänkte berätta vad som INTE händer för närvarande:

Grävmaskinen skulle ha kommit igår och börjat gräva i ordning en väg in till tomten, och förbereda tomten allmänt med att ta bort sten mm mm, samt förbereda väg ner till den blivande badplatsen.

Men den har tydligen vält på sitt nuvarande jobb... Dessutom, tydligen på ett svåråtkomligt ställe... Typiskt *2.


Det är ju inte direkt som en cykel som välter, som man bara kan ställa upp igen. Inte ens en traktor klarar jobbet, utan de var tvungna att boka in någon slags specialmaskin som får transporteras upp över halva Sverige, för att förhoppningsvis lyckas få den på fötter igen.

Segt och kostsamt gissningsvis för ägaren...

Annars är det mest pappersjobb just nu, skaffat nya kartor från Lantmäteriet med gps-kordinater, så vi kanske kan lyckas hitta fram tomtgränserna. Bokat in dag hos HTH för att rita kök. Det blir kul (läs dyrt). Öhh, vad mer... Ja förbereder och bestämmer saker som måste finnas med i bygglovet som snart skickas in. Ska hetsa på kommunen om att få ett okejat förhandsbesked. mm mm. Trista saker helt enkelt, men nödvändigt.



fredag 13 december 2013

Detaljer & prylar!! Tack googlebild sök för all inspiration!

På fru Skånbecks önskelista finns en vänskapsknut och en marmor tvålpump




Till Svea vill jag ge något fint prydnandsdjur. Kanske denna? 
Viggo kommer får en vit trä isbjörn.



Sen kommer vi behöva nya matstolar, här några som jag kikat på:








En av dem är min favvo....Gissa vilken? :)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sedan har jag tänkt att utrusta ungarnas rum med snygga tvättkorgar. För att tro att barnen ska ta sina kläder till tvättstugan själva varje kväll är ju bara att glömma. Min mamma tjatade på mig om detta i 13 år, men hon lyckades aldrig. Det slutade alltid med att jag tog ett lakan, la all tvätt i det som en väska, smög ner till tvättstugan så ingen såg mig och dumpade denna gigantiska "lakanväska". Som om mamma inte skulle märka att lakanet innehöll 4 veckors smutstvätt. 
Ja, så som sagt, jag vill undvika tvätthögar på golven i barnens rum, genom egna tvättkorgar. Denna skulle nog passa Viggos rum som jag tänkt i huvudet.



torsdag 12 december 2013

Tapeter

Måste bara säga att bilder som denna får mig att vilja ha färgstarka tapeter i alla rum. Det är väldigt fint tycker jag, men jag gillar ju lugna ljusa toner också. Men kanske något rum kan få något liknande.


Fasad

Vi måste bestämma oss nu kring fasaden på huset då det måste ingå i bygglovsansökan.
Här kommer de alternativ som vi väljer mellan. Skriv gärna en kommentar om vilken du tycker och varför, så kan du hjälpa till med detta svåra beslut. Och detta val kommer sätta en enorm prägel på huset.

Alt 1 Lockläcktpanel










Alt 2 Liggande panel

Alt 3 Kombinerad, både liggande och stående med bröstning

Priset på detta går i samma ordning som bilderna, dyraste längst ner.
Som sagt tyck till, vi behöver hjälp :)

onsdag 11 december 2013

Beslutsamhet

Godkväll!

Ja att kunna ta beslut kommer ju att vara hyfsat avgörande framöver. Och det som nästan oroar mig mest är att vi ska välja saker som i sig är fina men att vi inte lyckas med att få till helheten på ett bra sätt. Att vi ska komma att ångra oss. Det känns som valen vi gör nu är "för resten av livet val", och vissa val är ju det såklart.

Några saker vi bestämt oss om (tror jag) är att vi dels som sagt vet vilket hus vi ska bygga. Men också att vi ska höja taket på nedervåningen till 2,70. Jag tror det kommer göra mycket för känslan på nedervåningen. Vi har bestämt oss för att huset blir vitt, måtte inte kommunen bestämma sig för något annat. Jag har sedan jag var liten och såg på Madicken alltid tänkt mig ett vitt hus. Sen dividerar vi lite kring om dörren ska få en färg, eller foder eller så. Men jag vill (och kanske även Billy) att ALLT blir vitt. Att vi inte ska fegar ur och tar lite färg bara för att. Nej helt vitt på utsidan, det kommer bli såå snyggt. Sen kommer insidan inte vara helt vit, men en soft ton i färgerna ska det vara genomgående i hela huset.

Golven kommer bli ljusa trägolv tex vitoljade furugolv (tror vi) och väggar i allrum kommer vara vita, även gästrummet och delar av köket.

I hallen vill jag ha marmor tapet (liknande den nedan) och den dealade jag till mig i helgen genom att gå med på att Billy fick dra på innebandymatch, mycket nöjda båda två :)





Marmortapeten blir till en liten vägg i hallen, den väggen ska sen prydas med blandannat svenskttenns rosett krok. Mmmm I like :) Dessutom hittade jag en gammal "stol" i järn som suttit i en gammaltraktor för ett tag sen. Den har jag blästrat och ska sen spraymåla, troligen i mässing. 
( om inte min totala dille på mässing hunnit gå över tills jag kommer mig för att måla den) Den stolen ska sen monteras/fästat på en betong klump och blir såledse en pall till hallen.

Till er som inte känner oss, så kan det ju vara bra att känna till att vi gärna dealar med varandra, om det mesta faktiskt. Så under detta bygge kommer det bli en och annan förhandling troligen.
Sedan en förhandling för längesen har jag 6 innestående höns, de kommer bli verklighet när huset är på plats. Men som sagt olika mutor kommer förekomma, alla gånger.

Godnatt!

tisdag 10 december 2013

Intresset, wow!

Jisses så många som är intresserade av vårt husbygge, så himla kul med ert engagemang. 
Tack säger vi!

Billy är just nu klippan i detta. (bäst att berömma så han fortsätter i samma spår) Han kollar upp alla papper och sånt viktigt som ska fixas. För jag blir bara helt nojiga av det. Idag insåg jag plötsligt att någon kan säga, nej ni får inte bygga något hus där. Alltså vad gör vi då? År av planerande, en tomt som inte får bebyggas. Undrar om det händer ofta?! Hoppas verkligen inte, då får vi väl bo i ett tält eller möjligen en husvagn då.

Vi får väl tro att det ska gå vägen, Katrineholms kommun borde ju vara intresserad av nya invånare. Kan man ju tycka. Och framförallt hoppas.

Känns fantastiskt kul att kommit igång att blogga igen, både jag och Billy har bloggat tidigare. Under tiden som vi vart föräldralediga. Men det var ett tag sen sist. Så riktigt kul, men lite trög startad känner jag mig allt. Jag gillar att skriva och många gånger bara sprutar orden ur hjärnan på mig. Men det är mest på jobbet när jag ska skriva viktiga informationsmejl. Här förväntas man ju kanske vara lite mer kul och spännande, medan på jobbet är bra info det viktigaste. Jag är inte så kul märker jag. Men det kanske kommer med tiden.

Ha tålamod och kolla på bilderna om texten blir trist.

Nu tar jag min feber, huvudvärk och snoriga hjärna (kanske därför jag har svårt att skriva bra) och kryper ner under täcket.

Den här vasen kommer passa perfekt i vårt nya hus... 
hoppas hoppas tomten kommer med den!

/Stina


Ansökan om förhandsbesked, bygglov, avfallshantering...

Hej!
Idag skickar vi in ansökan om förhandsbesked. Det måste man göra innan man ansöker om bygglov. Det vill säga att först måste man göra en ansökan om att få ett utlåtande om det ens är ok att bygga på tomten. Sedan om/när man får ok på det så får man göra en ansökan om vad för typ av hus kommunen tycker att man får bygga. I min värld så kanske man kunde få ett utlåtande om båda sakerna på samma gång. Men det är klart, jag jobbar inte inom kommunal verksamhet, så jag tänker ofta lite annorlunda. 

En liten rolig detalj i ansökan om förhandsbeskedet är att man ska beskriva vilken Avfallshantering som finns. Det är kommunen som svarar på den frågan. Så jag fick vända mig till dig och fråga vad jag skulle fylla i på blanketten som jag sedan ska skicka in till.... kommunen... 

I min värld blir det inte tråkigare än så här. Så jag gissar att det är extra viktigt att påminna sig själv om hur allt blir när det väl står klart. Kämpa!

/Billy

måndag 9 december 2013

Ett spännande år...

Hej! 
Jaha, jag kunde visst hålla mig i ca 5 minuter från att posta ett första inlägg. 

Billy heter jag och jag har tydligen startat en blogg tillsammans med min fru Stina. Vi ska bygga ett hus från #myresjöhus, som heter #skepparegården. Det ska bli kul. Väldigt kul, men inser innan det ens har börjat på riktigt att det även kommer bli en del att pyssla med kring det. Milt sagt. Och uppskattningsvis ca en triljard beslut att ta framöver. Och då gör vi det ändå så enkelt vi kan för oss, och bygger med totalentreprenad. De första besluten att ta redan nu är var exakt på tomten huset ska stå. Kanske låter enkelt, men det är inte så jävla enkelt ska du veta. Och var i förhållande till huset ska carporten/förrådet stå, exakt. Och hur stort exakt ska det vara. Exakt... 

Vi har funderat igenom de flesta grova besluten känns det som. Men tar en ny vändning när man ska bestämma allt på riktigt. 

Huset kommer hur som helst att byggas ute på udden vid Yngersstrand i Björkvik, som ligger mellan Nyköping och Katrineholm. Ett kanonläge, som kräver ett kanonfint hus. Det tror vi att det kommer att bli, när det står färdigt, om ett år. 

Det kommer att bli ett spännande år, så varmt välkommen som sagt! 

/Billy

Vår resa!

I väldigt väldigt många år har jag och min man planerat för detta.
Jisses så många ideer, tankar och funderingar som vi gjort kring vårt alldeles egna helt nya hus.
Och nu är det nära, på riktigt, väldigt nära.
Kontraktet är inskickat.
Tomten är redo, i veckan börjar gräv-killen ta bort stenar, gräva ordning badplatsen och fixa en väg fram till tomten.
Bygglovet skissas och skickas in.

Billy håller i trådarna, själv letar jag mest inredning och tapeter.

Följ oss på resan, det börjar nu, och till nästa jul ska vi flytta in!

/Stina